Chokladtårta

Anne gjorde sin sista arbetsdag för i år och bjöd oss på en gudomlig, frusen Chokladtårta med varm hallonsås!
Jag var på datakurs på eftermiddagen när de andra fikade, men de sparade en stor bit till mig!

Ingredienser
Botten:
400 g riven mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin
4 ägg
4 msk kakao

Mousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

Garnering:
Färska bär, t ex hallon och vinbär
Hyvlad vit choklad

Hallonsås:
500 g frysta hallon
2 msk strösocker

Gör så här

Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på rivjärnets fina sida. Blanda mandelmassan och apelsinskalet. Rör i äggen, ett i taget, och kakaon.

Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt botten svalna men låt den vara kvar i formen.

Moussen: Smält chokladen i vattenbad. Rör om så att alla klumpar försvinner och ta den sedan från värmen så att den får svalna lite.

Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen. Rör ner äggulorna en i taget. Häll chokladsmeten över tårtbottnen. Täck över och frys tårtan i minst 4 timmar.

Hallonsås: Lägg hallonen i en kastrull och värm tills de har "löst upp sig". Tillsätt socker efter smak och rör försiktigt tills det blivit en sås.

Ta fram tårtan ca 30 minuter före servering. Garnera med färska bär och hyvla över chokladen. Servera med hallonsås till.

Njut!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0