Mot värk och inflammationer

Det finns faktiskt två typer av inflammation och även om de är närstående varandra, så har de annorlunda inverkan på din hälsa.

Akut inflammation uppstår när du har en skada eller någon typ av infektion. Den smärta, rodnad och svullnad visar på att immunförsvaret gör sitt jobb, motverkar infektionen och tar bort den skadade vävnaden. När hotet har tagits bort, så går det naturliga antiinflammatoriska medlet ner och inflammationen försvinner.  

Med kronisk inflammation är det annorlunda, eftersom det kan liknas vid att immunförsvaret har "fastnat" i en position, som det inte själv klarar av att ta sig ur.  Från början, så skickades cytokiner för att skydda och läka men denna funktion ständes inte av när den skulle, eftersom den hela tiden triggades av något i din livsstil.

Allt fler experter har börjat misstänka att kronisk inflammation är nyckelpunkten hos de flesta stora degenerativa sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes, astma, demens och cancer. Det har dessutom redan visat sig att det kan spela en viktig roll för insulinresistens, plack i kärlen (då en inflammation samlar plack, motverkas av kolesterol för att jämnas ut i kärlen och därmed skapar förträngning), och även främja tillväxten av tumörer. Fetma är ytterligare ett inflammationstillstånd, där kroppen till och med skapar extra hormontillverkning i fettet.  

Den goda nyheten är att sambandet mellan kost och inflammation är oehört viktig, vilket gör det relativt lätt att förebygga eller förbättra. Även sömn inverkar kraftigt, eftersom kroppens främsta antioxidant, melatonin, bildas på natten.

Du kan minska risker eller symtom från inflammation samt bekämpa dina kroniska sjukdomar, genom att välja denna antiinflammatoriska mat som din regelbundna diet. Var även noga med att använda ekologiska, biodynamiska produkter, för att slippa kemikalier, miljögifter och tillsatser.   

- Nötter som valnötter, mandlar och hasselnötter, alltid blötlagda eller rostade för att undvika lektiner som kan irritera tarmslemhinnan och orsaka problem ute i kroppen om du lider av läckande tarm.

- Bär som blåbär och jordgubbar, särskilt de som är intensivt blåa eller åt det svarta hållet, eftersom dessa innehåller stora mängder antioxidanter.

- Vildfångade fiskar som lax, tonfisk och makrill, då dessa har gott om bra fetter. Tänk på att välja fisk från områden som har så lite kemikaliebelastning som möjligt. Du behöver även komplettera med D-vitamin, eftersom fet fisk innehåller både A och D-vitamin och "slåss" om samma receptorer på cellen. A-vitamin kan alltså slå ut D-vitaminet.

- Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och grönkål samt alla alger. Dessa är fulla med uppbasande mineraler och verkar otroligt bra för att motverka försurning i kroppen.

Antiinflammatoriska livsmedel

  1. Vild lax
  2. Kelp (en typ av alg)
  3. Extra virgin olivolja
  4. Kål (Vitkål, Broccol, Blomkål osv.)
  5. Blåbär
  6. Gurkmeja
  7. Ingefära
  8. Vitlök
  9. Grönt te
  10. Avokado
  11. Aloe vera
  12. Kokosfett/kokosolja
Här är listan över mat som ökar inflammationen:
  1. Socker
  2. Matlagningsoljor och margarin (majsolja, solrosolja, matolja osv.)
  3. Transfetter
  4. Mejeriprodukter
  5. Kött från produktionsdjur som ej är uppfödda på ekologisk mat och utan tillgång till normalt liv. Gäller speciellt odlad fisk.
  6. Rött och processat kött
  7. Alkohol
  8. Vitt mjöl, vitt ris, vete, pasta..
  9. Artificiella tillsatser såsom aspartam och MSG
Läs mer på sund.nu
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0