Vad är högt blodtryck?

Den andra stora nyheten var att personer med högt blodtryck kunde få hjälp att få ner detta med hjälp av en slang i ljumsken. I en artikel i GP kunde Gun få ner sitt blodtryck och till och med sluta med en av alla sina blodtrycksmediciner. Vad är högt blodtryck? Varför får man högt blodtryck? Vad orsakar högt blodtryck? Ungefär 1,8 miljoner människor i Sverige lider av högt blodtryck.

Högt blodtryck har precis liknande orsaker som stroke för unga. Nämligen att flödet minskar i blodsystemet på grund av förträngningar så att hjärtat måste öka trycket för att få runt tillräcklig mängd blod. Det är alltså förträngningar igen som är själva anledningen till det höga blodtrycket. Men är det fett som är boven? Nej, lika lite som i fallet med stroke enligt min uppfattning. Det är återigen en kost med för högt innehåll av sockerarter som skapar obalans i systemet. Varför blir det en obalans i systemet? Jo, med för sött blod skapas för mycket bränsle åt vissa bakterier som växer sig för starka. Dessa äter sig fast i kärlväggarna och gör dom mindre elastiska.

Varje operation, där man för in en slang i ljumsken för personer med högt blodtryck, kostar 78000 kronor. Om vi skulle låta operera alla 1,8 miljoner människor i Sverige som lider av högt blodtryck så skulle kostnaden bli cirka 140 miljarder kronor. Men, vi skulle ändå inte komma åt orsaken till problemet. Så efter ännu några år skulle vi kanske få punga ut med kostnader för ännu en operation. Alla förstår ju att skattesystemet inte kan bära sådana kostnader.


text från Mats Lindgren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0