Du är vad du äter

Vad består då vi människor av? Den största delen är vatten och av allt vatten så finns den största delen inuti våra celler. Övrigt vatten finns mellan cellerna och i vårt blod.

 

Efter vatten kommer proteiner. Det finns inget proteinförråd i kroppen men eftersom proteiner är byggnadsmaterial i stort sett i alla våra vävnader så innehåller vi en stor mängd. Protein är tillexempel en byggnadssten i alla våra cellväggar. Även blodet innehåller proteiner, ex hemoglobin (Hb). Hemoglobin är ett protein som vi har i våra röda blodkroppar och som ansvarar för transporten av syre.

 

Förlorar vi mer än 20 % av vårt vatten är detta livshotande. Förlorar vi mer än 50% av proteinet kommer vi att dö.

 

Nästa stora molekyl vi har är vårt fett. Stor del fungerar som energilager och då lagrar vi fettet som triglycerider. (En glycerol och tre fettsyror.) Normalmängden hos en normalviktig person varierar mellan 10-35%. Män hör till den lägre delen och kvinnor till den övre delen av intervallet. Fett är en byggnadssten i kroppen och ingår till exempel som byggnadssten i alla våra cellväggar. Då byggs fettsyrorna ihop med ett fosfor och heter då fosfolipid.

 

Minst andel av våra näringsämnen är kolhydraterna i kroppen. Kolhydraterna är ca 1 kilo i vår vuxna kropp. Levern kan lagra ca 100 gram som leverglykogen. Musklerna kan lagra ca 300-400 gram som muskelglykogen. Sen finns resten i blodet som blodsocker, i alla våra celler i DNA och RNA som ”klistret mellan animosyrorna. Kolhydraten i DNA och RNA heter ribos. Du hittar också lite kolhydrater i bindväv, hud och i ögats glaskropp.

 

5% av kroppens vikt är mineraler. Några kan lagras vid överskott, Kalcium och fosfat kan till exempel lagras i benvävnad och järn kan lagras i levern.

 

Kroppens mängd vitaminer är i vikt mycket liten men  de är oerhört viktiga för vår kropp.

 

Så det vi äter är alltså kroppens byggnadsmaterial för allt vi är och alla funktioner som ska utföras. Allt från hur vi mår, hur vi tänker och hur vi rör oss till allt som sker utanför vår kontroll som inflammationer, blodtryck och värk.

 

Är det då rimligt att sammanfatta att kosten inte påverkar ADHD, värk och depressioner?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0