Helstekt lax

Har en hel lax hemma som jag tänkt steka hel i ugnen med skin, ben och allt. Googlat och hittat ett recept i min smak!

ett par meter aluminiumfolie

en hel lax

salt

nymalen vitpeppar

1 citron, skivad 5-6 mm stockt

1 fänkål

smör (ganska rejält)

2 knippen dill, grovhackad


Ugn 200°


Skölj laxen

Lägg ut ett dubbelt lager folie, ca 20 cm längre än laxen, i en långpanna.

Skiva fänkålen och lägg i botten där laxen ska ligga, samt ett par halverade citronskivor. Detta för att "lyfta" laxen från spadet som blir så laxen inte blir kokt för tidigt underst - plus ge smak åt spadet.

Släng på en näve dill på skivorna.


Snitta laxens skinn på båda sidor ca 1 cm djupt. Salta och kör på bra med vitpepparkvarnen både på ut och insidan av laxen, jag brukar höfta mängden. Gnugga in kryddorna. Peta i lite smör i snitten av laxskinnet på ena sidan.


Lägg laxen på folie med den smörade sidan ner. Peta in smör i snitten på skinnet och lägg lite klickar inuti laxen. Fyll på insidan med dill och citronskivor. Lägg dill på och runt, lägg de sista citronskivorna ovanpå laxen och klicka på mer smör.


Vik ihop folien så det blir ett paket, först på längden, sedan stänger du ändarna. Om folien inte räcker så lägg ett ark ovanpå och slut till kanterna runt det.


Låt laxen gå i ugnen tills den är nästan klar. Den kokar ju ett litet tag efter du tagit ut den när du haft så hög temp. Min lax vägde nästan två kilo med huvud (som jag tog bort före jag lagade den) och den tog en timma på sig. Laxen ska nå upp till ca 48° och jag förespråkar termometer. Annars får du ta ut, öppna och kika hur mitten ser ut. Glöm inte att hälla av spadet som blivit och ta till vara! Gott att droppa på maten på tallriken!


Det bästa är att laga fisken i lägre temperatur under längre tid men det är inte alltid det finns utrymme för det.

Från Almamater.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0