Naturlig arom?

Analt sekret från bäver - Kallas "naturlig arom", en av de mest extrema tillsatserna i din mat


Nej det är inte ett första aprilskämt, inte heller är det en skröna, även om det kan låta som den vildaste av skrönor. Vad få vet om är att vad som skrivs ut som "naturlig hallonarom", "naturlig vaniljarom" eller "naturlig jordgubbsarom" kan helt enkelt vara ett sekret från en körtel belägen nära anus på en bäver. Det latinska namnet för sekretet är castoreum eller bävergäll på svenska, det är en starkt stinkande myskaktig arom som gnagaren använder för att markera sitt revir med.

Enligt livsmedelsverkets lagar kan "naturlig arom" framställas av råvaror från naturen, vilket kan låta bra för dig som medveten konsument. Men vad som inte framgår är att till exempel "naturlig jordgubbsarom" inte behöver framställas från jordgubbar, utan ofta från ett destillat av sågspån eller bäverns anala sekret. Kolsyrat bordsvatten innehåller bland annat den här sortens aromer, då används även glycerin som smakbärare, som kan upplevas som mycket sött för smaklökarna. Glycerinet är en biprodukt från dieselframställning och kan komma från råolja eller från animaliskt ursprung.

Lagen säger att ett företag behöver inte skriva ut hur deras "naturliga arom" är framställd, så du som kund har ingen aning. Aromer tillsätts ofta till undermåliga råvaror för att dölja en dålig eller intetsägande smak eller i bordsvatten för att kunna ta många kronor per liter för vanligt kranvatten.

Är man vegetarian, vegan eller föredrar att inte sätta i sig okända delar av döda djur bör man se upp för "naturliga aromer" då de kan komma från en gnagare nära dig.

Ett företag som skapar produkter med äkta råvaror behöver aldrig tillsätta "naturlig arom". Så du gör rätt i att undvika det eller kräva en förändring. Vågar man även fråga sig hur de bär sig åt när de samlar in dessa "delikata delar" hos bävrarna?

Vad är alternativen? Det går såklart mycket bra att dricka vanligt kranvatten istället för dyrt bubbelvatten på flaska (som oftast är gjort på vanligt kranvatten). Vill man veta vad man äter så är det bäst att laga mat från grunden eller köp endast mat som inte har onödiga tillsatser.



Stjärnkocken Jamie Oliver berättar om bäversmaken:
http://youtu.be/mjflAMazWfM


Mer läsning om "naturliga aromer":

http://www.health.com/health/gallery/0,,20588763_11,00.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17365147

http://health.yahoo.net/experts/menshealth/12-scariest-things-your-food

http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-natural-flavor.html
www.aktavara.org/news.aspx?r_id=96674

http://www.kostradgivarna.se/2013/06/ar-naturliga-aromer-naturligt/


http://en.wikipedia.org/wiki/Castoreum
 
/Matfusket.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0