Nybakat




Frukostmacka:
creme fraishe, ägg, frön, bakpulver och olja

Första snögrottan

klar med tre ingångar!

Hur många kan man hinna på en helg? Imorgon kommer förstärkning från Boliden

En plats i solen


Påsklov

Vi har nu landat

Påskharen har varit här




Tårta

till jobbet

Josse S testar sina nya grjer


Dags att lämna in

semesteransökan och sommarledigt för lillkillen... Känns som sommarn är långt borta



Ur G.P:s bok

The fact of the matter is that there are no nutrients (vitamins, minerals, micronutrients) in starchy carbohydrate foods that we can't get elsewhere, and often in a superior form!

LCHF för barn?

Gwyneth Paltrow har berättat att hennes barn får lågkolhydratkost – inget bröd, pasta eller ris – eftersom hon tror att det är bra för dem. Det har naturligtvis fått några dietister av den gamla stammen att gå i taket.

Barnen kan få ”näringsbrist” tror en dietist och en annan varnar att de inte kommer att kunna ”tänka klart eftersom deras hjärna inte kommer att fungera”. Det är ingen måtta på paniken eller de gamla myterna som dammas av. Det noteras till och med att Paltrows barn är smala (!) som om det vore något negativt. Nu börjar tydligen överviktiga barn bli så vanliga att folk oroas när de ser ett barn utan viktproblem.

Roligt nog börjar allt fler genomskåda dumheterna. Ingen behöver äta bröd eller pasta så länge som man äter sig mätt på annan riktig mat. Och nej, hjärnan slutar inte fungera. Det har aldrig hänt i verkligheten, bara i någon bok som dietister får lära sig utantill från i skolan.

Här är en fantastiskt insiktsfull artikel om Paltrow-debatten:

Guardian.co.uk: Why Gwyneth Paltrow’s no-carb diet for children makes perfect sense


Kan socker orsaka diabetes?

Har det ökande sockerintaget orsakat den världsomspännande epidemin av diabetes typ 2? Fråga sockerindustrin och svaret blir ett definitivt nej. Fråga forskare på området så får du antagligen betydligt mer osäkra svar.

Fråga dr Robert Lustig så blir svaret ett övertygat ja. Och jag tror att han har helt rätt.

En ny studie ger ytterligare stöd för teorin. Genom att se på tillgängligt socker under det sista decenniet i 175 länder så finner man ett klart samband: Ju mer tillgängligt socker desto mer diabetes. Ju mindre socker, desto mindre diabetes.

En extra läsk om dagen kopplas till 1.1% ökad diabetesförekomst, vilket i sådana fall skulle innebära drygt 100 000 fler svenskar med diabetes per daglig läsk. Ett samband som påminner om de skrämmande sjukdomseffekterna av rökning.

Kopplingen är tydlig även om man korrigerar för bland annat fetma. Detta är alltså ytterligare stöd för teorin att för mycket socker inte bara kan göra dig fet, socker kan göra dig sjuk redan innan du blir fet.

Naturligtvis krävs en rejäl brasklapp: Denna studie handlar bara om statistiska kopplingar och bevisar ensam inte vad som är orsaken. Men det är ytterligare en pinsam studie för sockerindustrin att försöka bortförklara.

grillväder!




Favorit i repris

Chiliconcarne

Färs, aubergine, zukini, paprika, tomatpure, chilisås, rödlök, vitlökspeppar, ekologisk örtsalt, köttbuljong utan smakförstärkare och en click creme fraiche.


Tiden går

för fort när man har roligt
Det är vårt att sluta, kanske är vi beroende?

Börjar helgen

med att bygga en dumper

o så en liten

efterrätt för nu börjar det. Finalen i musik!



Chiliconcarne

Färs, paprika, lök, aubergin, chilisås och vitlökspeppar. Servera med en klick creme fraiche!



Gratis är gott

Vitbergets dag idag! Fint väder och glada människor






Middagslax




Dagens långa

Lycka är att hitta en jätte lång istapp




Daniel ville

baka muffins, men jag hittade inga formar så vi gjorde rulltårtor istället



väntar på något gott




LCHF för barn?

”LCHF till barn? Nej jag vill att mitt barn ska äta lite av allt? Jag vill inte experimentera på mitt barn!”

Är LCHF verkligen att experimentera med barn, eller är dagens ”normala” kost det egentliga experimentet.

 

-” Men vräker ni inte i er fett?” Ler stort. Det går inte att bräka i sig fett. Har du försökt? Ja, under förutsättning att du undviker söta kolhydrater. Tänk dig att du ta ett paket smör och en sked. Varsågod, vräk i dig! Hur mycket smaskade du i dig? Jag gissar på att det inte var så mycket. Det blir snabbt stabbigt, man blir lätt illamående och slutar. Mättanden signalerar snabbt att vi ska sluta.

 

Nu ska vi stänga av de naturliga signalerna. Det gör vi med söta eller för människan onaturliga kolhydrater. Vi stoppar i socker och havregryn och smaksätter allt med lite kakao. Nu har du chokladbollar Hur många matskedar kan du äta nu? Japp, betydligt fler. Och det är dessa signaler som vi inom LCHF använder. Vi vräker inte i oss fett, vi blir däremot snabbt mätta och nöjda och UPPLEVER att vi kan äta allt vi vill ha. Den känslan innebär att vi förmedlar att vi kan äta hur mycket fett som helst. Vi behöver ju aldrig avsluta innan vi är nöjda. Men mängden blir inte särskilt stor. På barn fungerar detta perfekt.

Så, kan barn äta LCHF anpassad för hälsa (alltså inte viktminskningsvarianten)? Ja, jag skulle till och med vilja påstå att det inte bara kan utan att alla faktiskt bör göra detta! ”Ja, men varför byta kost på friska barn?”… Ja-a, varför vänta tills de blir sjuka innan vi ändrar kosten?

 

Tex från Anna hallen.se


En förmiddagstur

gympa med ettorna



RSS 2.0