Mys med Monique

Hittat en gammal tidning från september 2012 med flera intressanta recept

Bild på laxen


Chokladmousse

Det finns oendligt med recept till varianter av chokladmousse.
Den här är väldigt enkel men jätte god!
Jag gjorde en större sats som passar till fest eller jobbfika.
200g Choklad Anton Bergs 81%
100g Chokladkaka 70%
5 dlGrädde 40% fett
3 äggulor
Vispa grädden, smält chokladen, rör ner äggulorna i chokladen och blanda/vispa ihop det med grädden.

Helstekt lax

Har en hel lax hemma som jag tänkt steka hel i ugnen med skin, ben och allt. Googlat och hittat ett recept i min smak!

ett par meter aluminiumfolie

en hel lax

salt

nymalen vitpeppar

1 citron, skivad 5-6 mm stockt

1 fänkål

smör (ganska rejält)

2 knippen dill, grovhackad


Ugn 200°


Skölj laxen

Lägg ut ett dubbelt lager folie, ca 20 cm längre än laxen, i en långpanna.

Skiva fänkålen och lägg i botten där laxen ska ligga, samt ett par halverade citronskivor. Detta för att "lyfta" laxen från spadet som blir så laxen inte blir kokt för tidigt underst - plus ge smak åt spadet.

Släng på en näve dill på skivorna.


Snitta laxens skinn på båda sidor ca 1 cm djupt. Salta och kör på bra med vitpepparkvarnen både på ut och insidan av laxen, jag brukar höfta mängden. Gnugga in kryddorna. Peta i lite smör i snitten av laxskinnet på ena sidan.


Lägg laxen på folie med den smörade sidan ner. Peta in smör i snitten på skinnet och lägg lite klickar inuti laxen. Fyll på insidan med dill och citronskivor. Lägg dill på och runt, lägg de sista citronskivorna ovanpå laxen och klicka på mer smör.


Vik ihop folien så det blir ett paket, först på längden, sedan stänger du ändarna. Om folien inte räcker så lägg ett ark ovanpå och slut till kanterna runt det.


Låt laxen gå i ugnen tills den är nästan klar. Den kokar ju ett litet tag efter du tagit ut den när du haft så hög temp. Min lax vägde nästan två kilo med huvud (som jag tog bort före jag lagade den) och den tog en timma på sig. Laxen ska nå upp till ca 48° och jag förespråkar termometer. Annars får du ta ut, öppna och kika hur mitten ser ut. Glöm inte att hälla av spadet som blivit och ta till vara! Gott att droppa på maten på tallriken!


Det bästa är att laga fisken i lägre temperatur under längre tid men det är inte alltid det finns utrymme för det.

Från Almamater.se


Höstpresent

Till syster

Vabbar

och bygger med lego

Zucchinilasagne

 I botten Köttfärssås:
400g Nötfärs, 1 burk krossade tomater, en klyfta vitlök, en liten gul lök, 1/2 dl grädde, 1/2 dl creme fraiche, salt peppar, chili, oregano, dragon och mejram.
sen en stor zucchini
hackad, riven eller skivad
överst ett lager med sås av grädde, creme fraiche och riven ost.
Yammie!

På bio

Planes

Vi ses nästa år

Trippen stod på ca 300 mil för denna sommar.

Lunch i solen


Pollytårta

eller kladdkaka med Polly och Philadelphiaost, det har vi att frestas av idag

RSS 2.0