Nu är det helg!

20110929 (MMS)

Nu är det helg!


Modell för en dag


Bytardagen

Det var egentligen inte så mycket jag behövde men en extra jacka är ju alltid bra att ha! Jag köpte jacka, jeans, 10 pack småkallingar, 2st t-shirtar. Allt för 100 kr
Kusin Therese sålde kläder och när jag skulle namnmärka Daniels "nya" flees jacka med luva såg jag att den var märkt med namnet Melander!


Chokladtårta

Anne gjorde sin sista arbetsdag för i år och bjöd oss på en gudomlig, frusen Chokladtårta med varm hallonsås!
Jag var på datakurs på eftermiddagen när de andra fikade, men de sparade en stor bit till mig!

Ingredienser
Botten:
400 g riven mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin
4 ägg
4 msk kakao

Mousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

Garnering:
Färska bär, t ex hallon och vinbär
Hyvlad vit choklad

Hallonsås:
500 g frysta hallon
2 msk strösocker

Gör så här

Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på rivjärnets fina sida. Blanda mandelmassan och apelsinskalet. Rör i äggen, ett i taget, och kakaon.

Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt botten svalna men låt den vara kvar i formen.

Moussen: Smält chokladen i vattenbad. Rör om så att alla klumpar försvinner och ta den sedan från värmen så att den får svalna lite.

Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen. Rör ner äggulorna en i taget. Häll chokladsmeten över tårtbottnen. Täck över och frys tårtan i minst 4 timmar.

Hallonsås: Lägg hallonen i en kastrull och värm tills de har "löst upp sig". Tillsätt socker efter smak och rör försiktigt tills det blivit en sås.

Ta fram tårtan ca 30 minuter före servering. Garnera med färska bär och hyvla över chokladen. Servera med hallonsås till.

Njut!





Regn på Mo i ranagatan

Det är höst i norrland och regnet bara öser ner i kväll. Det har regnat mest hela veckan.

Vädret är inte som för två veckor sedan, då såg det ut så här!



Jag har turfat i dag


Idag har vi gjort nån mil på cykeln. Först till Eddahallen, vidare till Teo på Norra järnvägsgatan, sen över nya bron från älvsbacka och hemmåt.
Efter lunch tog vi en kaffe i lekparken och en cykeltur för att testa den nya grejen, "turfing" med grannarna. Vi intog 7 zooner på en timma, lekte på Nordanå och åt glass. Tog en titt på den nya utställningen om skellefteå på museumet. Sen cyklade vi mot Coop, handlade hamburgare med bröd och for hem och grillade dom på altan.
Nu ska jag lägga mig i soffan och bara mysa en stund.

Fick just veta att vi nu bara har 2 zooner kvar...

The studio tour

Jag har fått en inbjudan till The studio! Att få vara modell för ett par timmar, helt gratis!

Spännande!

Förkylda

Vi har varit förkylda under helgen och mest verit hemma, myst och fikat upp tårtorna efter besöket.

Vi var på lilla Jonnas barndop i Bäck, det kan man ju inte missa. Alla var där!

Daniel var hemma nästan hela veckan från skolan.
Onsdag sov han redan när jag kom hem vid 16 och sov hela natten. Torsdag var han tillbaka i skolan men somnade vid 17 tiden och sov hela natten. Vilken sovare han är!

Banantårta

Idag hade vi besök av Daniels storasyskon. Vi bjöd på tacos och tårtor.


Banantårta, prinsessstubbe, ananaspaj och Choklad-drömrulltårta


Ingen går från Mo i Ranagatan hungrig!

Drömrulltårta

Bakar en kaka!


Drömrulltårta

sätt ugnen på 225 grader

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och vik upp kanterna

Blanda torrvarorna i en skål

3 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakaopulver

Vispa ihop 1,5 dl socker och 3 ägg pösigt och sikta ner mjölblandningen
Häll smeten på plåten och grädda i 5 minuter

Lägg fram ett bakplåtspapper till och strö på socker eller kokos. Vänd den gräddade kakan på den och dra försiktigt bort det första bakplåtspappret.

Låt kakan svalna medan du rör ihop smörkrämen

enkel smörkräm:
100 g margarin
2 dl florsocker
2 tsk vanilinsocker

eller en med choklad:
100 g margarin
1,5 dl florsocker
1 äggula
och sist 50 g smält choklad

bred över krämen när kakan blivit sval och rulla försiktigt ihop den. Klart!

VästerbottensostPaj


Botten
125g margarin
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

grädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter

Fyllning
3 ägg
1 dl grädde
225g riven västerbottensost
1 nypa salt
1 krm svartpeppar
(och lite rökt skinka om man vill)

Häll smeten i det gräddade pajskalet och grädda 20 minuter till

Crabstick- räkpaj

Botten:
150 g margarin
3 dl vetamjöl
1-3 msk vatten

grädda i 175 grader i 25 minuter

kall fyllning:

1 paket Crabsticks
400 gram räkor
1 liten burk creme fraiche
1 hackad lök
1 msk senap




Ananas paj

Vi försöker muta Daniel med godis, glass och pengar för att han ska följa pappa ut, men det går inte, han vill inget hellre än att vara hemma med mamma och se tv just nu.
-Nästa gång kan jag göra det. Säger han.

Jag håller på att baka och förbereda vår mat till kvällens kräftskiva. Det blir Kräftor, aioli, crabstick-räkpaj, rostat bröd med västerbottensost och ananaspaj. Daniel har bestämt efterrätten! Mums!

Anananspaj

botten:
150 gram margarin
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten

Grädda botten i 5 minuter medan du rör ihop fyllningen
1 burk krossan ananas
1 liten burk creme fraiche
1 dl socker

Häll på smeten och grädda i 25 minuter till

I Dag blir det lunch från Subway

20110901 (MMS)

I Dag blir det lunch från Subway


RSS 2.0