Mot värk och inflammationer

Det finns faktiskt två typer av inflammation och även om de är närstående varandra, så har de annorlunda inverkan på din hälsa.

Akut inflammation uppstår när du har en skada eller någon typ av infektion. Den smärta, rodnad och svullnad visar på att immunförsvaret gör sitt jobb, motverkar infektionen och tar bort den skadade vävnaden. När hotet har tagits bort, så går det naturliga antiinflammatoriska medlet ner och inflammationen försvinner.  

Med kronisk inflammation är det annorlunda, eftersom det kan liknas vid att immunförsvaret har "fastnat" i en position, som det inte själv klarar av att ta sig ur.  Från början, så skickades cytokiner för att skydda och läka men denna funktion ständes inte av när den skulle, eftersom den hela tiden triggades av något i din livsstil.

Allt fler experter har börjat misstänka att kronisk inflammation är nyckelpunkten hos de flesta stora degenerativa sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes, astma, demens och cancer. Det har dessutom redan visat sig att det kan spela en viktig roll för insulinresistens, plack i kärlen (då en inflammation samlar plack, motverkas av kolesterol för att jämnas ut i kärlen och därmed skapar förträngning), och även främja tillväxten av tumörer. Fetma är ytterligare ett inflammationstillstånd, där kroppen till och med skapar extra hormontillverkning i fettet.  

Den goda nyheten är att sambandet mellan kost och inflammation är oehört viktig, vilket gör det relativt lätt att förebygga eller förbättra. Även sömn inverkar kraftigt, eftersom kroppens främsta antioxidant, melatonin, bildas på natten.

Du kan minska risker eller symtom från inflammation samt bekämpa dina kroniska sjukdomar, genom att välja denna antiinflammatoriska mat som din regelbundna diet. Var även noga med att använda ekologiska, biodynamiska produkter, för att slippa kemikalier, miljögifter och tillsatser.   

- Nötter som valnötter, mandlar och hasselnötter, alltid blötlagda eller rostade för att undvika lektiner som kan irritera tarmslemhinnan och orsaka problem ute i kroppen om du lider av läckande tarm.

- Bär som blåbär och jordgubbar, särskilt de som är intensivt blåa eller åt det svarta hållet, eftersom dessa innehåller stora mängder antioxidanter.

- Vildfångade fiskar som lax, tonfisk och makrill, då dessa har gott om bra fetter. Tänk på att välja fisk från områden som har så lite kemikaliebelastning som möjligt. Du behöver även komplettera med D-vitamin, eftersom fet fisk innehåller både A och D-vitamin och "slåss" om samma receptorer på cellen. A-vitamin kan alltså slå ut D-vitaminet.

- Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och grönkål samt alla alger. Dessa är fulla med uppbasande mineraler och verkar otroligt bra för att motverka försurning i kroppen.

Antiinflammatoriska livsmedel

  1. Vild lax
  2. Kelp (en typ av alg)
  3. Extra virgin olivolja
  4. Kål (Vitkål, Broccol, Blomkål osv.)
  5. Blåbär
  6. Gurkmeja
  7. Ingefära
  8. Vitlök
  9. Grönt te
  10. Avokado
  11. Aloe vera
  12. Kokosfett/kokosolja
Här är listan över mat som ökar inflammationen:
  1. Socker
  2. Matlagningsoljor och margarin (majsolja, solrosolja, matolja osv.)
  3. Transfetter
  4. Mejeriprodukter
  5. Kött från produktionsdjur som ej är uppfödda på ekologisk mat och utan tillgång till normalt liv. Gäller speciellt odlad fisk.
  6. Rött och processat kött
  7. Alkohol
  8. Vitt mjöl, vitt ris, vete, pasta..
  9. Artificiella tillsatser såsom aspartam och MSG
Läs mer på sund.nu
 
 
 
 
 
 
 

Ny intressant

tidning ute nu!

Nitrit/Nitrat

(E249-252) Benämns som e-nummer eller kalium/natriumnitrat, kalium/natriumnitrit. De är salter som har en konserverande effekt, men som också ger produkten röd färg och gör att fett inte härsknar lika snabbt. Nitrit hämmar också tillväxt av bakterie som är skadlig för oss. Används bl.a. i rökt fisk, bacon och andra charkprodukter.
I kroppen omvandlas nitrit/nitrat till nitrosaminer som misstänkskunna öka cancerrisken. Bl.a har en svensk forskningsartikel visat att ett stort intag av processat kött ökar risken för cancer i bukspottskörteln.

Azofärgämnen

(E102, E110, E122-124, E129, E151, E154-155, E180) En grupp färgämnen som är kemiskt framställda. De var tidigare i stort sätt förbjudna i sverige men sedan 1999 tillåtna eftersom de är tillåtna inom EU.Kan finnas i ex glass, godis, desserter, sylt, soppor, såser, och kosttillskott.
Azorfärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. De som drabbas har ofta redan någon form av allergi. Symptom kan vara hudutslag, astma, nässelfeber och eksem.

Glutamat

(E 620-625) Benämns som e-nummer eller glutamincyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat ellermagnesiumglutamat i innehållsförteckningen. Det kan också stå smakförstärkare och jästextrakt. Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel utom till livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och små barn. En del personer har drabbats av överkännslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet m.m. när de ätit asiatisk mat, som kan innehålla mycket glutamat.

Feb. 23, 2013

Medan D var hos en kompis tog vi en tur på skidorna i solen, underbart! men jag känner fortarande av träningen, lite trött i armarna. Daniel kom hem och vi åt kyckling med sallad olika såser. Nu blir det kaffe och efterrätt, det är jag värd!




Middag

korv, paprika, rödlök, zukini och till det en coleslaw



skoterutflykt

utforskade spåren och hamnade på Biltema



Coleslaw

Jag har inte mått men man blandar lite som man vill/tycker om! men det ska vara mest vitkål.
 
Riven vitkål
riven morot
Fint skuren purjolök
ett hackat äpple
Ekologisk äkta majonnäs(helst hemmagjord)
creme fraiche(om du vill)
svart peppar, havssalt
ev andra örter eller senap
 
Jag gör en stor skål med mycket majonnäs i så den räker hela veckan
 

Ännu en vän

har fått MS...

Socker kan göra dej sjuk

Dr Nancy Appelton, Kalifornien, USA…

appleton-nancy

(Googla på henne om du vill veta mer) Anna Hallen har summerat patientjournaler samt forskningsresultat och vitt sockers påverkan. Här nedan kan du se vad hon hittade:

Socker kan försvaga immunförsvaret

Socker kan irritera mineralbalansen i kroppen

Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn.

Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn

Socker kan påverka barnens betyg i negativ riktning

Socker kan bidra till en höjning av triglyceriderna

Socker bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier

Socker kan orsaka njurskador

Socker kan orsaka krombrist

Socker kan orsaka kopparbrist

Socker hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium

Socker kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen

Socker kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor

Socker kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan

Socker kan ge felaktigt fasteblodsocker

Socker kan försämra synen

Socker ger förhöjd serotoninnivå, vilket kan leda till trängre blodkärl

Socker kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker)

Socker kan orsaka sur mage

Socker kan öka adrenalinnivån hos barn

Sämre förmåga att uppta socker är vanlig hos folk med tarmsjukdomar

Socker kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår

Socker ger försämrad tandstatus

Socker orsakar övervikt och fetma

Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen

Socker kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal

Socker kan orsaka ledbesvär

Socker kan orsaka astma

Socker kan orsaka candidiasis (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen)

Socker kan leda till gallsten

Socker kan leda till njursten

Socker kan orsaka kärlkramp

Socker kan orsaka blindtarmsinflammation

Socker kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS)

Socker kan indirekt orsaka hemorrojder

Socker kan orsaka åderbråck

Känsligheten för socker förstärks hos kvinnor som äter p-piller

Socker kan leda till tandlossning

Socker kan bidra till benskörhet

Socker bidrar till sur saliv

Socker kan leda till nedsatt insulinkänslighet

Socker kan hämma tillväxthormon

Socker höjer kolesterolhalten

Socker kan höja det systoliska blodtrycket

Socker kan ändra proteinstrukturen så att proteinupptagningen hämmas

Socker orsakar födoämnesallergier

Socker bidrar till uppkomsten av diabetes

Socker kan leda till blodförgiftning vid graviditet

Socker kan bidra till eksem hos barn

Socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar

Socker kan förändra DNA-strukturen

Socker kan orsaka grå starr

Socker kan orsaka lungemfysem

Socker kan orsaka åderförkalkning

Socker kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan

Socker sänker enzymernas förmåga att fungera

Socker försämrar vävnadernas elasticitet

Socker kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek

Socker kan öka fettmängden i levern

Socker förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den

Socker kan överbelasta och skada bukspottkörteln

Socker leder till vätskeansamlingar i kroppen

Socker kan orsaka förstoppning

Socker kan orsaka närsynthet

Socker kan skada kapillärväggarna

Socker kan göra att akillessenan blir skör

Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän

Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart.

Socker kan orsaka depression

Socker kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker.

Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora

Socker kan orsaka hormonobalans

Socker ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket leder till blodproppar

Så, var försiktig!


På promenad

i Trollskogen



kojbygge

i Myckle



Positivt med LCHF

De vanligaste förbättringarna av hälsan man upplever, förutom en normalisering av vikten, är:

  • Magproblem försvinner
  • Jämnare humör
  • Mindre migrän
  • Lägre och stabilare blodsockernivåer
  • Lägre blodtryck
  • Värk i leder försvinner
  • Bättre kolesterol värden
  • Bättre sömn
  • Starkare imunförsvar
  • Mindre inflammationer
  • Mer ork
  • Bättre konsentration
  • Inte sugen på socker
  • Allergier försvinner(djur, mat och pollen)
  • Snabbare återhämtning efter träning

Ute

i backen med Jossan och barna




Vinterpromenad

Två timmar ute, skönt!

och en lyckad coleslaw




Persiljesmör

med havssaltkristaller.


Jag har Tagit en förmiddagspromenad och nu blir det hamburgare till lunch med smör, sallad och dressing.

Vabbar

Det blev bara två arbetsdagar för mig denna vecka. Tisdagkväll fick Daniel magsjuka och vi kurerar med film och mys. Onsdagsmiddan, en klar Klassisk fisksoppa gick ner och han tog om, så bättre blir det!
/Kram

Vad är högt blodtryck?

Den andra stora nyheten var att personer med högt blodtryck kunde få hjälp att få ner detta med hjälp av en slang i ljumsken. I en artikel i GP kunde Gun få ner sitt blodtryck och till och med sluta med en av alla sina blodtrycksmediciner. Vad är högt blodtryck? Varför får man högt blodtryck? Vad orsakar högt blodtryck? Ungefär 1,8 miljoner människor i Sverige lider av högt blodtryck.

Högt blodtryck har precis liknande orsaker som stroke för unga. Nämligen att flödet minskar i blodsystemet på grund av förträngningar så att hjärtat måste öka trycket för att få runt tillräcklig mängd blod. Det är alltså förträngningar igen som är själva anledningen till det höga blodtrycket. Men är det fett som är boven? Nej, lika lite som i fallet med stroke enligt min uppfattning. Det är återigen en kost med för högt innehåll av sockerarter som skapar obalans i systemet. Varför blir det en obalans i systemet? Jo, med för sött blod skapas för mycket bränsle åt vissa bakterier som växer sig för starka. Dessa äter sig fast i kärlväggarna och gör dom mindre elastiska.

Varje operation, där man för in en slang i ljumsken för personer med högt blodtryck, kostar 78000 kronor. Om vi skulle låta operera alla 1,8 miljoner människor i Sverige som lider av högt blodtryck så skulle kostnaden bli cirka 140 miljarder kronor. Men, vi skulle ändå inte komma åt orsaken till problemet. Så efter ännu några år skulle vi kanske få punga ut med kostnader för ännu en operation. Alla förstår ju att skattesystemet inte kan bära sådana kostnader.


text från Mats Lindgren


Vad är stroke?

Vad är stroke? Varför får man stroke?  Vad orsakar stroke? Är det någon som ställt dessa frågor till läkare så får man troligtvis inget vettigt svar. Skälet är att man låst fast sig i uppfattningen att det är fett som gör kärlen mindre elastiska och som skapar förhårdnader/förträngningar i kärlväggarna. Därmed minskar hjärtats förmåga att pumpa runt blodet så att det har samma flöde när det kommer tillbaka till hjärtat. Jämför gärna med cirkulationspumpen i källaren som skall se till att det varma vattnet i värmepannan pumpas runt till alla elementen. Om det blir avlagringar i rören minskar kapaciteten på cirkulationspumpen. I värsta fall får man byta cirkulationspump till en med högre kapacitet. Det är inte lika lätt att byta till ett hjärta med högre kapacitet.

Att man tror att fett skapar förträngningar (förfettning är sjukvårdens språkbruk) är själva grunden till att man hela tiden misslyckas med att bota inflammatoriska/metabola sjukdomar. Det är därför som man måste ta till kniven för att skära bort det onda. Men orsakerna hittar man inte på grund av fel hypotes från början. Alla vet att fett har smörjande egenskaper utom möjligen läkarna.

Orsaker till stroke liksom till de flesta metabola sjukdomar är för mycket sockerarter i kosten och för lite naturligt fett!

text från Mats Lindgren


Färsk persilja

 i Bearnaisen ikväll, sen blir det film med mys

RSS 2.0