Fick en fråga omTransfetter

En vän blev förskräckt när jag berättade att jag äter kokosfett. H*n påstod att kokosfett är transfett och det farligaste för hjärta och kärl.
Jag har kopierat texten nedan från sund.nu

Transfetter bildas när flytande växtoljor, så kallat vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett härdas.

Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Det ökar hållbarheten och livslängden på produkten.

Vid härdning omvandlar man på kemisk väg det nyttiga omättade fettet till mättat fett, som är onyttigare. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas alla omättade fettsyror till mättade. Ofta avbryts härdningen innan dess, och det är då det bildas transfettsyror.

Det finns också små mängder naturligt transfett i mejeriprodukter och kött från kor och får. Några studier har visat att det naturliga transfettet inte är farligt utan tvärtom bra för oss. Det vi ska undvika är främst det konstgjorda transfettet.

Varför är transfett inte bra?
Liksom mättat fett höjer transfettet halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Det ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enligt vetenskapliga studier kan transfett öka risken för hjärt- och kärlsjukdom mer än motsvarande mängd mättat fett.

Studier från 2008 pekar på att ett högt intag av transfett även kan vara kopplat till ökad risk för bröstcancer och prostatacancer. Det diskuteras också om transfett skulle kunna öka risken för typ 2 diabetes och allergier.

Jag tolkar detta: Det är margarin vi ska undvika! inte naturliga, ekologiska animaliska fetter och ekologiskt kokosfett!

RSS 2.0