Fredasbarn och frukt

Barn, de är ju så söta...

...när de sover!


Efter lunch körde vi upp barnen till morfar och mormor, där började vi med lek och frukstund med morfar. Sen gick vi ut på promenad, mötte mormor som var på väg hem från sitt jobb.

Till middag fick vi skinkstek med potatisgratäng. Barnen ville aldrig sluta leka..Daniel sa:
-Jag orkar inte sova.
Men bara några minuter senare sov de sött, Daniel o Maja tillsammans. Maja insisterade, hon skulle sova med Daniel.

Lördag, marken har blivit vit igen! Barnen gick ut och försvann...spåren i snön avsöjade dom.
Till lunch gjorde jag köttfärslimpa till allihop. Innan vi packade bilen och drog hemmåt igen bjöd mormor på en nöttårta med godis på. Mmmh!

Det blev lax till middag med messörsås(fiskbuljong, creme fraich, messmör, gräslök)

Nu fortsätter vi kvällen hemma med mys i soffan och en Nötbrownie med blåbärsgrädde! Så underbart gott med en kaffe!

Kvällsmys

   
När jag kom hem idag fick jag en stor kram. Det får jag varje dag men idag var det extra lång. Jag sa att jag längtat så mycket efter honom, då sa han att han skule bli så glad om jag köpte en present till honom, he he!

Vi lekte med Daniels bilar en stund och sen ville han vara i kojan så jag tog med en Amelia och en ficklampa. Liten stund senare kom han på att vi skulle baka blåbärsmuffins, de från hans egna kokbok. Bilderna visar vilka mått man ska använda.

10 Muffins

1/3 kopp smör
2/3 kopp socker
1 ägg
1 1/3 kopp mjöl
2 tsk bakpulver
1/3 kopp mjölk
1 kopp blåbär

Rör socker och smör vitt. Tillsätt ägget och rör ordentligt. Sikta i mjöl och bakpulver. Späd med mjölken. Lägg försiktigt i blåbären i blandningen, fördela i pappersformar eller direkt i muffinsformsplåten.

Grädda på 200 grader i 18 min.

Testa med en sticka så ser du när det är klart. Om stickan är kladdig ska det gräddas mer. 
Servera varma med blåbärssylt! ;) 

Stresshantering 6

Pass 6

Som vanligt börjar vi med en liten avslappningsövning och sedan tar vi kaffe med ostmacka och genomgång av hemuppgiften. Hur gick det med Visualisationerna? Kan jag nu styra hur jag ska reagera nästa gång, genom att tänka mig igenom min reaktion innan det händer. Jo, men för mig handlade det mest om att bli medveten om när jag blir arg och att bestämma mig för hur jag ska reagera nästa gång.

Självkänsla/självförtroende
Du har en självbild, så som du ser dej själv och sen har du en Idealbild, så som du skulle vilja vara. Det har visat sig i studier att ju längre bort ifrån idealbilden du befinner dig ju större är risken att du blir deprimerad och får utmattningssyndrom. Helst ska de sitta ihop så du känner att du nästan är där, då mår du bäst!

Är du en Persika eller ett rå ägg?

Persikan är mjuk och kan tåla några smällar med en trygg kärna medan ägget är väldigt ostabilt med ett hårt skal som inte, absolut inte får komma till skada för då rämnar hela din värld.

Vi gjorde en mycket intresant övning som jag inte kan skriva om här för då förstör jag det om jag ska testa den på dig...

Aaooom
Sätt dig ner och lägg händerna på knäna ;) Ja, skoja! Du kan sitta eller ligga, slappna av och säg Aaoom, ganska långsamt om och om igen. Denna övning är för att rensa i hjärnan. Du tänker inte på något annat än aaoom, aaoom, aaoom, aaoom, aaoom, aaoom  :)

Min Nötbrownie med blåbärsgrädde

 
Den blev godare och godare för varje tugga jag tog.

   
Det finns en lekställning till i sverige som den här, rolig för både stora och små och kräver samarbete, kul!
Det är den nya lekparken på Nordanå-området som fick besök av oss idag, en solig söndag i oktober. 


Morgonstund

Himlen är så vacker på morgonen

Jag sitter i soffan med en filt över axlarna, en kopp kaffe med mjölk och färdiga mackor. Daniel sitter vid andra datorn med hörlurar och ser tv4Play. Det är tyst i huset.
Jag har fått två Amelia med posten med syfte att jag ska få fler och sedan en ankät att fylla i om vad jag tyckte va bra eller dåligt. Nu sitter jag här och kanske tar jag upp den första och läser en stund medan jag äter min frukost.

Syster, tack för att du finns!

Mat o bak

Efter frukost gick vi ur och lekte med grannarna i backen. Det har ju kommit mera snö och Svea åkte madrass med Daniel

Till lunch gjorde vi pannkakor på Daniels recept: 1 kopp vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk bikarbonat, 1/4 tsk salt, 2 ägg, 2 tsk socker, 2 msk olja, 1 kopp filmjölk.
Till plättarna åt vi jordgubbssylt, hjortronsylt och vispad grädde.

När klockan var över 13 gick vi ut och ner till bilhallarna eftersom der var barnensdag på Söder idag. De bjöd på godis, fika, och ballonger.


Flygande Jakob blir det till middag:-)

Kokt ris ,         (ca 3 dl)
Grillad kyckling(2 stora fileér
Stekt bacon     (1 packet)
En skivad banan
Vispad grädde  (ca 4 dl)
Chilisås eller tomatpure (efter smak eller färgtycke)
Saltade jordnötter (ca 1 dl)

Slå på ugnen 200 grader
Lägg ett lager ris i botten på en ugnsform. Lägg sedan i bitarna av kyckling, bacon och bananer. Bre över ordentligt med Chiligrädde. Strö över jordnötter och grädda i 15-20 minuter.


Vi var så mätta efter den middagen men ändå blev jag sugen på att prova ett nytt recept från Medlefors utvalda favoriter.

Nötbrownie med blåbärsgrädde Den här kakan ska ätas dagen efter så den hinner stå o gotta till sig

Till 10 personer
200g smör
100 g mörk choklad
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

50 gram mörkchoklad
25 gr valnötter
25 gr pinjenötter
25 gr mandelspån

3 dl vispad grädde
1 dl frysta blåbär


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad på svag värme. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
2. Rör der mjölblandningen i chokladsmeten. Vänd sedan ner äggvispet.
3. Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbar kant(24cm i diameter) Häll i chokladsmeten och strö över cholkad nötter och mandel. Grädda i mitten av ugnen i 25 min. Kakan ska fortfarande vara lös inuti. Låt svalna i formen.
4. Vispa grädde och blanda i frysta blåbär. Rör inte för mycket. Grädden ska vara randig. Lägg upp i en vacker skål och servera till kakan.
Bilden är från Alltommat.se, min är ju inte färdig och så tror jag att den kommer att se annorlunda ut eftersom min lille kille vispade äggen lite för länge medan jag hackade nötterna. Han vill allt oftare vara med i köket och det tycker jag är roligt!

Mer snö

 Det kommer mera snö på Tjärnvägen

Daniel + Edda=sant

Idag har vi varit på Badhuset och hoppat, plaskat och simmat. Daniel simmade hela längden i stora basängen en gång med dubbla simdynor, det är säkert 25 m.
     Efter fikat finns det lite ork kvar till en legobygnad.
Innan vi körde hemmåt gick vi in till Skelleftesim och anmälde 5-åringen till Plask o lek, VT 2011 och simskola i juni ;)  Det ska bli kul!

Limpa

God nyttig Limpa!

2 dl havregryn
5 dl fullkorns-dinkelvetemjöl
1 dl krossat linfrön
1 dl russin
1 dl solrosfrön och pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl filmjölk
3 msk honung

Solrosfrön och pumpakärnor till topping


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke utom fröna som ska strös på brödet. Rör sedan ner filmjölk och honung. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ned smeten. Strö på fröna. Grädda brödet på nedersta valsen i ca 80 min. Kontrollera med sticka när brödet är klart, stickan ska vara torr.

Snott recepet från systers blogg  . Det blev en glad överraskning till Sambon som kom hem precis när limpan var klar att avsmakas.
 Den här ska jag prova med Philadelfia och vitlökssalami på :)

Efterbadfika på Eddahallen

20101022_004 (MMS)

Efterbadfika på Eddahallen


Kärleksmums

 ..blev det!

 Jag tog receptet från Läcker chokladkaka och gräddade den i en långpanna. Jag hade tänkt hacka i hasselnötter men vips var den i ugnen och nötterna bortglömda. Sen fick den svalna på altan medan jag funderade över vilken strössel den skulle ha. Glacyrreceptet tog jag från R.R.B som Josse gjort och jag bjöd på i torsdags. Den är jätte go, fudgeglacyr, mums! men jag hade inte allt hemma så det fick bli en variant, men det blev också gott! Här går det åt mycket kakao och choklad, det måste jag köpa mer av och så har jag slut sirap.

Jag knaprade på mandlar och Daniel kom på att han ville ha russin och mandlar i kopp med sån varm dricka. Glögg? Jaha, jo det hade vi hemma.
och hörde jag inte en julmusik idag?
 


 Det blev två olika. Kulör strössel och kokos. Jag ville ha kokos och Daniel valde kulör, så då möttes vi på mitten!

Daniel tyckte också om gracyren! 

En liten kaka ska jag smaka ikväll vid tvn, det har jag förtjänat!
Och imorgon är det dagis, jobb och medarbetarankät som väntar.

Sköna söndag

Vi myser i vardagsrummet idag.

ser tv, film, leker med bilar, spelat sällskapsspel/fråge spelet "Med näbbar och klor" har ätit Kasslergratäng. Daniel fick en egen form eftersom han är -sås(ibland) +ketchup. Jag har lagat mina täckbyxor som hade ett stort hål mellan benen och funderar på att sticka på sockarna som jag började med, men jag är inte överens med mönstret...vet inte hur jag ska ta mig vidare...
 
Daniel leker i diskhon och sjunger något som jag inte förstår.
Vi har gjort en avslappningsövning som avslutas med ett leende och nu sitter jag här med min stickning, kaffe och Ballerina kladdkaka :)

Grattis Jossan!


Igår när vi skulle handla passade Daniel på att köpa något för hundringen som han fått av mormor, han visste precis vad han ville ha. Inte godis eller glass, nä, en trailer med bilar!

Använde faktist min andra elvisp igår för första gången. Tog ett pizza recept från Jossans blogg och började baka. Det är så bekvämt med en visp som klarar stå själv medan man tillsätter mer mjöl. Kanske är det den goaste hemmma-pizza jag gjort. Till den gjorde jag en zatziki. Nu blev du väl överraskad! Jag gillar zatsiki och gör det ofta!

Idag åt vi resterna till lunch när Mr M och farmor kom på besök. Mr M är inte så förtjust i pizza men den här tyckte han om, så kul!

Ikväll har vi varit till Vikmyran och lekt, ätit kladdkaka-pepparkaka, mmmh, gott!
Nu sover killen sött efter en dag med lek med vänner och stoj i familjebacken på Tjärnvägen

Hoppas du fick en fin födelsedag syster och krya på dej!

Snö

 i norrland.
När vi vaknade i går morse hade det snöat. Hela gräsmattan hade ett stort vitt täcke. Sen har det regnat och fallit ner ännu mer löv.
Min Jotexbestälning har kommit och vi ska ta en förmiddagspromenad för att hämta det på macken.

Rocky Road Brownies




R.R.B
Till en plåt/24 bitar:
350 g mjukt smör, 6 dl socker, 3 dl kakao, 1 dl ljus sirap, 1/2 tsk salt, 6 ägg, 3 dl vetemjöl.

1.Sätt ugnen på 175 grader
2.Vispa smör och socker vitt och krämigt.
3.Rör ner kakao, sirap, och salt.
4.Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
5.Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna.

Fudgeglasyr:
3 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, i dl sirap, 400g mörk kvalitets choklad 70%.

Rocky Road-topping:
1/2 påse Dumlekola, 1 dl pistagenötter, 2 dl salta jordnötter, 2 nävar minimarshmallows.

1.Koka upp grädde, mjölk, och sirap. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna några grader.
2.Finhacka chokladen och smält den i den varma gräddmjölken.
3.Bred glasyren över kakan och strö över "din" topping.
4.Kyl kakan tills glasyren har stelnat och skär den i rutor.




Tack för igår!
Goa vänner, ljus och doft, fika, stickning och vin, kan det bli bättre!
/E

Stresshantering 5

Pass 5

Avslappningsövning, kaffe och ostmacka(igen, jag vill ju helst ha leverpastej) genomgång om hur uppgifterna har gjorts eller inte gjorts under veckan, har det funkat? Känns det annorlunda? 

Denna gång tar Susanne upp tankar och beteenden som vi har och som vi kan ändra på om vi vill.
Ok, hur var det nu...

                          Dysfunktionella scheman
Svart-vitt tänkande:  Allt eller inget, lyckat eller misslyckat, det finns ingen gråzon.
Övergeneralisering:  Enstaka negativa händelser uppfattas som ett mönster.
Selektiv abstraktion:  En del uppmärksammans på bekostnad av andra delar.
Diskvalifisering:  Positiva kommentarer räknas inte för det sägs bara för att vara snäll.
Tankeläsning:  Du antar att jag inte ringer dig för att jag inte vill det.
Spådom:  Du beter dig som om saker kommer att gå dåligt och då blir det så som du förut spått.
Katastroftänkande:  Du konsentrerar dig på negativa händelser och räknar med sämsta möjliga resultat och undviker situationer där något kan hända.
Förminskning eller förstoring:  Förminskar det positiva och förstorar det negativa.
Känslotänkande:  Jag känner mig dum och tror då också att jag är det.
Måste tänkande:  Du motiverar dig genom att tänka att du måste. Det leder till skuldkänslor när du inte kan leva upp till dina egna regler.
Personalisering:  Anklagar mig själv för saker som jag inte kan påverka.
  
(jag kan beskriva el. ge exempel ocn någon undrar vad som menas)  

Sen gjorde vi problemanalys: Finns det en situation i mitt liv som jag undviker för att det får mig att må dåligt. Några har tandläkar skräck och undviker/skuter upp besöken varje gång. Vad är jag rädd för och hur skulle jag vilja tänka och känna när den situationen uppstår?

I uppgift har vi: prova en annat spår på skivan och försöka jag ska tänka mig hur jag går igenom mitt "problem" utan att det blir så som jag är rädd att det blir. Jag brukar bli riktigt arg och irriterad i en speciell situation. Nästa gång ska jag inte bli det :)
   

Tropisk Biff


Jobbtjejerna firade Suree 60 år på Viking restaurang. Jag kan verkligen rekomendera Viking! Gott, mycket gott! Mysig lokal, fint serverat, trevliga och roliga servitörer. Dit kommer jag att återvända! Jag njöt av Tropisk biff med björnbärskräm och pommes.
Andra vid bordet år pizza och ribbs eller...
  

Tack för idag och kram på er alla!

Partylite.com

På torsdag ska jag ha syjunta, kanske bjuder jag på mina muffins då....Det blir även inslag av ljusparty. Min vän Linda ska komma och ha visning.




Avig, avig, rät, rät, avig, avig, rät, rät....men kolla nu ser jag ju ett mönster här! Kanske slipper jag frysa om fötterna i vinter.

Och imorgon är det Stresshanteringsutbildning. Har ni gjort uppgifterna tjejer?

Nu ska vi läsa saga, Barnens Bibel

Kram

Matmuffins



Fick vi hos syster, mycket gott(det var i måndags) Nu har jag bakat egna och de blev jätte goda!
Hon har en bättre bild på sin blogg

Matmuffins:
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
50 g margarin
1 tsk salt
3 ägg
2 msk sirap
1/2 dl kallt vatten

Smula ner margarinet med fingrarna i mjölet och resten av torrvarorna.
         (Åsa, du kan köra det i matberedare/degblandare eller så kommer jag och hjälper dej!)
Rör sedan ner resten och annat som smaker: Salami, ost, pizza krydda, spenat, linfrö, kärnor och nötter. Klicka ut den tjocka degen i muffinsformar. Grädda på 225 grader i 10 min, sedan 175 grader i 25 min. Garnera med Philadelfiaost, salamikorv och tomater.

Medan jag gräddade mina muffins gjorde jag middagen färdig:
Maki sushi!


Söndagsgudstjänst

Daniel säger att han måste flytta. Nu "packar han härifrån" om han inte får fara och leka med Ludvig.
Jag får väl gå och prata med honom, stackars pojke!

Vi har varit till Anderstorpskyrkan idag och Daniel har fått Barnens Bibel. Prästen spelade flöjt och teater för oss med 9 andra i församlingen. Sen fick man köpa billigt go fika och leka i den "Öppna" delen.
De har Öppet hus på fredagar, perfekt för mig som är ledig med Daniel då och inte har någon att leka med, för alla andra barn(nästan)är ju på skola eller dagis.

Tacksägelsedagen idag..

Tack Maja, mamma och pappa för att ni kom!


Löven..

...rasar från träden, snart står de nakna. Nån som vill komma och hoppa i lövhögar?

Lekparkspicnic

    
På förmiddagen idag tog vi en cykeltur till lekparken med mackor, frukt, kakor, saft och kaffe. Daniel lekte med allt men började och slutade med den där kranen. Den tycket han bäst om!

Blåbärscheescake och arraksboll till kaffe...

20101007_001 (MMS)

Blåbärscheescake och arraksboll till kaffet, snart har vi helg!


Tidigt

i morse, kl 05.43 stod jag på skellefteälvens norra promenad. Strålkastare lyser på fontänen mitt i älven, vackert att se. Det är ganska fridfullt, lite bilar på vägen och bron, några cyklister har jag också sett. Bilderna jag tog blev alldeles för mörka, inte bra, hade gärna delat dem med er!
Kanske är det den här platsen jag tar mig till i min meditation, när jag gör avslappningsövningar. Just det, ska gå och göra en nu, läxa, ni vet. Stresshanteringsutbildning igen på måndag.

Motvind



Vilken mysig höst! Massor med löv och vindar. På cykelturen hem fick jag ta i även i nedförsbacken från Norrhammarskolan, där jag jobbat idag.

Väl hemma hade jag  tänkt värma färdiga köttbullar med hittade älgfärs i frysen istället!

Bamsebiff:
Färs, kryddor och grädde blandas och steks i stora biffar, 3 min på varje sida. Rör ihop soya och grädde som sedan hälls i stekpannan med biffarna. Låt små puttra 10 min.

Jätte enkelt och jätte gott!

Älgfärsbamsebiffar till middag!

20101006_003 (MMS)

Älgfärsbamsebiffar till middag!


Grattis Gideon

på din 3-årsdag! Jätte kramar från Daniel, Sven o Emma

RSS 2.0