Laxcheesecake

Det är bland det godaste jag vet

Bytardag

Vi fyndade en del på bytardagen i Ske-hamn idag. 2 jeans, 2 tröjor, skjorta, överdragsbyxa, jacka, jympasko, inlines och lite leksaker!

Väntar besök


Bättre med ägg än bröd till frukost

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/easd2013/kraftig-frukost-ratt-for-typ-2-diabetiker/

Natriumglutamat

Natriumglutamat klassas av många forskare som en av de farligaste tillsatserna som används i vår livsmedel. Dess huvudsakliga uppgift är att förhöja smakupplevelsen och förminska användandet av äkta råvaror. Natriumglutamat har under många år genomgått flera tester över hela världen och forskare är idag eniga om att ett förhögt intag av  natriumglutamat kan vara skadligt för oss människor.

Djur har fått symtom och även vi människor. Symtomen listas nedan

Misstänks kunna orsaka:

  • Svåra allergiska reaktioner, som ofta framträder av röda utslag över kroppen.
  • Epileptiska anfall, vid epilepsi
  • Fosterskador
  • svår huvudverk
  • astmaattacker
  • extrem vrede
  • paranoia och djup depression
  • försenad tillväxt
  • hormonstörningar.
  • leverskador.
  • förstörda nervceller

Värt att komma ihåg är att alla dessa ovanstående symtom delvis är misstankar. Det är liksom mycket annat då det gäller tillsatser och fett, mycket lite som är bevisat, vetenskapligen.  Det rör sig om misstankar. Vissa säger att det inte är någon fara att använda natriumglutamat just på grund av att ingen forskning varit tillräckligt stark för att bevisa dess farlighet. Men min personliga reflektion är att man bör vända på saken och tänka så här. Varför dagligen använda någonting som misstänks vara farligt då det finns riktiga råvaror som vetenskapligen är bevisat inte är farliga. Som äkta curry i currykryddan och inte natriumglutamat.

/Matfusket.com


Jonas Bergkvists Chokladbollar

2 dl cashewnötter

1 dl mandlar

5 dadlar

3 rågade tsk kokosfett

0,5 dl kokosflingor

0,25 dl linfrön

1 rågad msk kakao

1 nypa havssalt

2 tsk kaffe

Gör så här:

Mät upp och lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa till en slät smet.

Dela upp och forma smeten till lite större bollar.

Rulla chokladbollarna i kokosflingor.


Blomma

Nån som hört talas om en blomma som blöder när man tar skott?

Chokladmoussetårta

Anne fyller år och har bakat till oss

Brödkorgen

är fylld igen
Okej, här kommer receptet igen.
2 dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
3/4 dl pumpakärnor
2 dl vatten
1/2 tsk salt
Gör så här: Blanda allt och låt stå 15-20 minuter
(går bra att göra i ordning på morgonen och rosta på kvällen)
sätt ugnen på 150 grader
bre ut tunt på plåt med bakplåtspapper
skär i rutor
grädda i övre delen av ugnen 50-60 minuter med en handduk hängande in i ugnen för att minska ångan
Det ska bli ett krispigt kex, men är gott även lite mjuka eller som smulor på yoghurten!

Njut

av krämig chokladmousse!
250g mörk choklad,
50 g smör,
1/2 dl starkt kaffe,
4 ägg,
1/2 kr salt,
1 dl pistagenötter
och 50 g frysta björnbär.
Smält choklad och rör ner kaffet och äggulorna en i taget, smält smör och rör ner i chokladsmeten.
Vispa vitorna till hårt skum med lite salt och vänd försiktigt ner den också. Kan ätas direkt men rekomenderas att stå i kylen 3-5 timmar.
Garnera med bär och nötter.
Byt ut smör till kokosfett så är den mjölkfri!

Regnet

...smattrar på fönsterbläcket och jag myser med frukost och en tidning

Ät inte stevia

om du vill bli gravid. Det läste jag i nya tidningen som kom i fredags. I ursprungslandet Paraguay används det som preventivmedel.

Naturlig arom?

Analt sekret från bäver - Kallas "naturlig arom", en av de mest extrema tillsatserna i din mat


Nej det är inte ett första aprilskämt, inte heller är det en skröna, även om det kan låta som den vildaste av skrönor. Vad få vet om är att vad som skrivs ut som "naturlig hallonarom", "naturlig vaniljarom" eller "naturlig jordgubbsarom" kan helt enkelt vara ett sekret från en körtel belägen nära anus på en bäver. Det latinska namnet för sekretet är castoreum eller bävergäll på svenska, det är en starkt stinkande myskaktig arom som gnagaren använder för att markera sitt revir med.

Enligt livsmedelsverkets lagar kan "naturlig arom" framställas av råvaror från naturen, vilket kan låta bra för dig som medveten konsument. Men vad som inte framgår är att till exempel "naturlig jordgubbsarom" inte behöver framställas från jordgubbar, utan ofta från ett destillat av sågspån eller bäverns anala sekret. Kolsyrat bordsvatten innehåller bland annat den här sortens aromer, då används även glycerin som smakbärare, som kan upplevas som mycket sött för smaklökarna. Glycerinet är en biprodukt från dieselframställning och kan komma från råolja eller från animaliskt ursprung.

Lagen säger att ett företag behöver inte skriva ut hur deras "naturliga arom" är framställd, så du som kund har ingen aning. Aromer tillsätts ofta till undermåliga råvaror för att dölja en dålig eller intetsägande smak eller i bordsvatten för att kunna ta många kronor per liter för vanligt kranvatten.

Är man vegetarian, vegan eller föredrar att inte sätta i sig okända delar av döda djur bör man se upp för "naturliga aromer" då de kan komma från en gnagare nära dig.

Ett företag som skapar produkter med äkta råvaror behöver aldrig tillsätta "naturlig arom". Så du gör rätt i att undvika det eller kräva en förändring. Vågar man även fråga sig hur de bär sig åt när de samlar in dessa "delikata delar" hos bävrarna?

Vad är alternativen? Det går såklart mycket bra att dricka vanligt kranvatten istället för dyrt bubbelvatten på flaska (som oftast är gjort på vanligt kranvatten). Vill man veta vad man äter så är det bäst att laga mat från grunden eller köp endast mat som inte har onödiga tillsatser.



Stjärnkocken Jamie Oliver berättar om bäversmaken:
http://youtu.be/mjflAMazWfM


Mer läsning om "naturliga aromer":

http://www.health.com/health/gallery/0,,20588763_11,00.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17365147

http://health.yahoo.net/experts/menshealth/12-scariest-things-your-food

http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-natural-flavor.html
www.aktavara.org/news.aspx?r_id=96674

http://www.kostradgivarna.se/2013/06/ar-naturliga-aromer-naturligt/


http://en.wikipedia.org/wiki/Castoreum
 
/Matfusket.com

Måndagsmiddagen

Skönt att få middagen serverad! Currylax med creme fraiche, stekta grönsaker och bea!

Daniel sa

- Borde du inte dammsuga mamma, det är dimma i hörnen!

2.5 metoden

Här är ett litet tips för er som inte blir av med inflammationer trots att ni äter LCHF-kost. Att äta LCHF-kost innebär att man äter kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker, bär, nötter och naturliga fetter som smör och kokosfett. Men har man en allvarligt kolhydratförgiftad kropp så måste man kanske ta till lite mer drastiska åtgärder. Man kan vara så känslig att det räcker med att bara äta lite grönsaker för att inflammationerna ska hållas igång. Då kan man välja att nolla kolhydraterna ett par gånger i veckan. Därav namnet 2-5 metoden, två dagars nollning av kolhydraterna och fem dagar med ordinär LCHF-mat under veckan.

Kolla hur du mår när du nollar kolhydraterna. Jag vet att det kan vara svårt men det kan vara värt det. Hur man nollar? Ät endast ägg, smör, bacon eller liknande  som inte innehåller några kolhydrater under nollar-dagarna. Fördelen med den här metoden är att du slipper vara hungrig de dagar du nollar kolhydraterna. Varför inte pröva måndag och torsdag?


Text från Mats Lindgren


Antiinflammatoriska läkemedel mot cancer!

 

Det kom det uppgifter, via ett pressmeddelande från Karolinska, att forskare kunde förlänga livet på cancerpatienter som har hjärntumörer genom att ge dom antiinflammatorisk medicin. Det är väl gott och väl men tänk om man också kunde ge patienterna kunskap om att det finns antiinflammatorisk mat som stärker immunförsvaret och hjälper till i läkningen av inflammatoriska sjukdomar!


Sjukvården har inte en aning!


Varför tillämpar inte sjukvården och läkarna denna oerhört enkla form för att stärka immunförsvaret och öka möjligheten att försvara oss mot olika former av inflammationer. Enkla kostråd kunde radikalt förändra många tragiska liv. Jag har upplevt att många inom sjukvården är helt anti gentemot LCHF och vad det står för, märkligt nog. Det beror naturligtvis på bristande kunskap om hur kosten påverkar hälsan på olika sätt. Sjukvårdens kunskap består i hur olika läkemedel kan användas för att dämpa symtom, inte att komma åt orsaker. Grunden är ju att det helt enkelt inte forskas på sockerarternas påverkan på vårt immunförsvar. Däremot har det forskats enormt mycket på fettets farlighet som ju är den allmänna uppfattningen inom läkarkåren. Ändå finns det inga belägg för att naturligt fett är farligt på något sätt. Trots detta medicineras vi mot fettet/kolesterol genom att vi ordineras statiner. Visst är det sjukt!
 
Mats Lindgren

Storm

en björk blåste just av

Tack

 för middagen Gabriell!

RSS 2.0