Josefin

Hittade en ny trevlig blogg idag. Hon heter Josefin och har gått ner 44 kilo med LCHF och träning.
http://josefinlchf.wordpress.com/

Annica har fått en dotter!

imag0031 (MMS)

Annica har fått en dotter!


Julstök

Idag har jag julpyntat. Dragit fram juleljus, stjärnor och tomtar!
och till middag blev det en jultallrik

Julskinka, rostbiff, creme bonjoure oliv, sallad, rödbetssallad, ost och pastejtårta! Sven och Daniel leker med deras nya leksak (IDA:det är den som låter) medan jag stökar på med tomtar, ljus, gardiner och dukar. Sen blir det kaffe och efterrätt. Bär, nötter och grädde!

God middag med familjen viltskavsgryta med...

imag0020 (MMS)

God middag med familjen viltskavsgryta med smörstekt sparris, lingon och sallad. och snön har smält bort i på Mo i Ranagatan.


Tryffel

  • 1 dl grädde
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 1 msk starkt kaffe, helst espresso
  • 0,5 dl finhackade torkade aprikoser
  • 0,5 tsk finhackad chili
  • 1 dl kakao

Gör så här

Koka upp grädden i en kastrull. Sänk värmen. Bryt sönder chokladen och lägg ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen.

Blanda i kaffe, aprikoser och chili. Ställ in i kylskåp tills smeten har stelnat så mycket att den kan formas, cirka 2 timmar.

Forma kulor av cirka 1 matsked smet med hjälp av två teskedar. Klicka ner dem i lite kakao och rulla dem runt. Ta upp kulorna och rulla dem släta med händerna. Rulla dem åter i kakao.

Lägg eventuellt tryfflarna i pappersformar. Låt tryfflarna stelna och förvara dem sedan svalt i burk med lock.

Obs!

Chilin går naturligtvis att utesluta.


När vi klev ut genom ytterdörren hade det ...

imag0015 (MMS)

När vi klev ut genom ytterdörren hade det snöat!


Ser solen stiga upp över hustaken

Vi började helgen som vanligt på fredag med att städa. Sen cyklade vi ett ärende åt mamma. Efter lunch tog vi en cykeltur till N. järnvägsgatan där vi lekte med Theo och Victor och Theos alla fina leksaker.

Lördag blev det en ute dag i Kusmark i minusgrader, där Daniel busade med hundarna och bar på gamla golvplankor. Vi värmde oss sedan hos Farmor Rut med kaffe och saft.
Sen fortsatte vi till Fällfors där vi träffade bror N med de tre yngsta flickorna, busade ännu mer och fick middag.
Kebabgryta med grönsaker och persiljesmör, gott!

Tack mamma!

Idag är det söndag och det är dags att packa ihop badkläder och fika till Simträningen.


Carl von Linné

Dieten förändrar oändeligen mycket inbyggarena i ett rike. En norrländsk
lapp lever endast av kött, fisk och fågel, blir därav liten, mager,
lätt, vig. En bonde däremot i Sveriges södra provinser, på Skåne
slätt, som äter ärter, mycket bovetegröt, och vars mest föda består
ex vegetabilibus farinaceis [av vegetabiliska mjölrätter], bliver stor,
grott, styv, stark, sen, tung.
carl von linné
Ur hans bok Skånska resa, 1751

Olja

Jag har nu läst om varför man inte ska äta vegetabiliska oljor som solrosolja. Det är allergiframkallande. Har du eller  dina barn astma eller migrän? Sluta med chips som är friterat i solrosolja!

Här kan du läsa själv om vad omega3 och 6 är bra för, men också vad som händer när vi äter för mycket av dom.
http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk

Ät smör!

Pizza

Mm, inte alls dumt att äta gott och nyttigt


Vi provade tillaga LCHF-pizza, den med hasselnötsbröd. Det blev jätte bra! Jag kokade en bearnaise till med mycket smör och serverade med vitkål och zatziki, mums!

Även Daniel som inte varit så matfrisk de senaste dagarna tog om. :D

Hasselnötter

Hur svårt är det att baka bröd från nötter? Inte svårt alls. Det är lite jobbigare än att köpa brödet i affären men inte mycket. Du köper istället en påse hasselnötter i affären. Hasselnötter innehåller 63 procent mättat fett men bara 9 procent kolhydrater och 13 procent protein. Man kan säga att hasselnötter är perfekt designat livsmedel för att vara människoföda. Vi behöver nämligen det mättade fettet och energin från det eftersom det är så skonsamt mot vårt blodsocker. Andelen fett i nötter liknar andelen i ägg som också är ett perfekt designat livsmedel för människor.

Hasselnötsbröd

Ugnen på 225 grader

1,5 dl hasselnötsmjöl(mixade hasselnötter)

3 ägg

1,5 dl skalade sesamfrön

1,5 dl riven ost

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk brödkryddor

1 tsk salt

Blanda samman allt i en bunke. Lägg ut ett smörpapper på en plåt. Häll på degen som blir något mindre än smörpappret. Bred ut den med en slickepott. In med plåten i ugnen lite ovan mitten och grädda i tio minuter. När du tagit ut plåten kan du dra hela smörpappret med brödet på över till en skärbräda. Skär upp och servera i lagom stora bitar med mycket smör och ost.

Degen går förstås utmärkt att använda även som nyttig och icke hälsovådlig pizzadeg.

 

Receptet ät kopierat från

Mats Lindgren en mycket intressant bloggare


Fet hälsa

Bloggar int mycke nu, borde tagit bilder på Daniels rodnader men det blev bara inte. Och nu är prickarna och febern borta.

Jag sitter mest och läser intressanta bloggar och artiklar om kostens betydelse för valfärdsjukdommar(diabetes, fetma, hjärt och kärl, inflammation, karies, cancer, candida, barnlöshet, migrän, m.m)de verkar alla ha en gemensam nämnare: socker!

http://fethalsa.wordpress.com/

Tack för besöket

David var förbi igår. Det blev en trevlig stund som lättade upp sinnet, bara för att vi fick besök. Tack David!

Pumpatid


Så här fina blev Idas pumpor när vi karvat i dem lite och kokat en smaskig pumpasoppa!

Socker

Kolhydrater består av socker, stärkelse och cellulosa.

Cellulosa kommer ut oförändrad, den kan vi inte bryta ner.
Socker och stärkelse blir till glukos i blodet.



När vi äter kolhydrater höjs blodsockret. Insulin bildas i bukspottkörtelns betaceller och har till uppgift att sänka blodsockernivån. När sellerna fått nog med socker omvandlas det till fett som lagras i fettcellerna, och fortsättningsvis hindrar den höga insulinnivån fettförbränningen i kroppen och då blir vi trötta.

Kom ihåg att det är inte det mättade fettet vi äter som lagras i kroppen, det är sockret vi blir feta av.
Ät inte kolhydrater om du har övervikt eller diabetes.

Varning för margarin

Margarin är ett konstgjort smör.

När margarinet uppfanns och började säljas på 30-talet då började också de första hjärtinfarktena beskrivas. Före margarinet fanns var hjärtinfarkter så ovanliga att vanliga läkare inte hade varit med om att människor föll ner och dog av bröstsmärtor. Man förstod sambandet och slutade sälja härdat margarin i butikerna( istället finns nu omästrat margarin) men det finns fortfarande kvar härdat fett i hel- och halvfabrikat, kryddblandningar och bageriprodukter.

Köp inte margarin, ät smör och bli frisk!

Någon förändring?


Vi har lagt om kosten och detta har hänt:

Jag är inte hungrig, inte sugen på socker, inte trött, jag har inte ont någonstans. Jag sover gott och har förlorat några kilo i kroppsvikt utan att träna. Överlag så är det oförändrat

Min sambo hade värk, svåra sömnstörningar, diabetes, astma och övervikt. Han har gått ner 9 kg utan att träna, börjat sova hela nätter, värken är borta, blodsockervärdet är bra och han äter inte längre medicin för astman och diabetes.

Till lunch idag gjorde jag biffar på färs, ägg, grädde, salt och peppar. Till det åt vi sallad, bonjour med svamp och persiljesmör. Sen blev det jordgubbar med grädde. Daniel ville ha nudlar till.

Inspirerad

Ju mer jag läser om LCHF ju mer intresserad blir jag. Idag ska det rensas ut margarin, härdat fett och smakförtärkare ur mina köksskåp!

Jag har lagt in ytterligare en länk till vänster: Kostdoktorn

RSS 2.0