Du är vad du äter
Vad består då vi människor av? Den största delen är vatten och av allt vatten så finns den största delen inuti våra celler. Övrigt vatten finns mellan cellerna och i vårt blod.
Efter vatten kommer proteiner. Det finns inget proteinförråd i kroppen men eftersom proteiner är byggnadsmaterial i stort sett i alla våra vävnader så innehåller vi en stor mängd. Protein är tillexempel en byggnadssten i alla våra cellväggar. Även blodet innehåller proteiner, ex hemoglobin (Hb). Hemoglobin är ett protein som vi har i våra röda blodkroppar och som ansvarar för transporten av syre.
Förlorar vi mer än 20 % av vårt vatten är detta livshotande. Förlorar vi mer än 50% av proteinet kommer vi att dö.
Nästa stora molekyl vi har är vårt fett. Stor del fungerar som energilager och då lagrar vi fettet som triglycerider. (En glycerol och tre fettsyror.) Normalmängden hos en normalviktig person varierar mellan 10-35%. Män hör till den lägre delen och kvinnor till den övre delen av intervallet. Fett är en byggnadssten i kroppen och ingår till exempel som byggnadssten i alla våra cellväggar. Då byggs fettsyrorna ihop med ett fosfor och heter då fosfolipid.
Minst andel av våra näringsämnen är kolhydraterna i kroppen. Kolhydraterna är ca 1 kilo i vår vuxna kropp. Levern kan lagra ca 100 gram som leverglykogen. Musklerna kan lagra ca 300-400 gram som muskelglykogen. Sen finns resten i blodet som blodsocker, i alla våra celler i DNA och RNA som ”klistret mellan animosyrorna. Kolhydraten i DNA och RNA heter ribos. Du hittar också lite kolhydrater i bindväv, hud och i ögats glaskropp.
5% av kroppens vikt är mineraler. Några kan lagras vid överskott, Kalcium och fosfat kan till exempel lagras i benvävnad och järn kan lagras i levern.
Kroppens mängd vitaminer är i vikt mycket liten men de är oerhört viktiga för vår kropp.
Så det vi äter är alltså kroppens byggnadsmaterial för allt vi är och alla funktioner som ska utföras. Allt från hur vi mår, hur vi tänker och hur vi rör oss till allt som sker utanför vår kontroll som inflammationer, blodtryck och värk.
Är det då rimligt att sammanfatta att kosten inte påverkar ADHD, värk och depressioner?
Anna skriver
Här kommer lite av deras ”sörja”. Så snart någon säger: ”Det vet man”… så dra öronen åt dig.
”Det man vet är att
LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.”
Anna funderar: Så Livsmedelsverket tror på fullaste allvar att grönsaker, nötter, kokosfett och fiberhusk är fiberfria? bakläxa, tillbaka till skolbänken. Ni är pinsamma!
”LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.”
Anna funderar: Har någon av er studerat forskningen på detta område? HDL ökar, de farliga triglyceriderna minskar! I alla studier. bakläxa! För inte är väl Livsmedelsverket så efter att de fortfarande tror att det är totalkolesterolet som har nå¨gon betydelse?
”mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.”
Anna funderar: Hur var det nu med 72:8 listan? Japp, där ni misslyckades att visa EN enda studie som backar upp er hypotes om mättat fett. och ni har sen 2009 inte kunnat svara på hur ni kunde presentera denna pinsamma lista. OCH vad gör ni nu? Jo, säger att mättat fett är farligt UTAN underlag. Är det ok av en statlig myndighet som hävdar att deras råd bygger på vetenskap?
”personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.”
Anna funderar: Anser ni att Sveriges befolkning med värk, magproblem och övervikt är hälsosammare än de som äter LCHF? Och vem äter lite grönsaker? Ni kan inte mena vi som bytt pastan mot just grönsaker! Läs på. Ni är pinsamma!
”en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.”
Anna funderar och har nu svårt att hålla tillbaka asgarvet: Är Livsmedelverket seriösa? Att ta bort pasta och mackan gör kosten ensidig? Ni skojar med mig!
LCHF ger lite fibrer? Är ni okunniga eller vill ni bara sprida felaktigheter för att det gynnar er?
Inget fullkorn? Självklart. Varför äta lektiner och fytinsyra?
Och vad innehåller frukt som inte finns i grönsaker? Jag ser fram emot ert svar!
Hm, är det inte dags att vi skrotar Livsmedelsverket. Detta känns okunnigt och pinsamt. Kom igen nu. Ge oss lite vettigt motstånd i alla fall.
Anna Hallen
skulle man kunna
Bakbild
Daniels önskelista
Kalas helg
Myten om salt
Ny studie visar att
Det är farligt för barnet att äta FÖR LITE salt under graviditeten och under amningen. Däremot är det inte farlig att äta för mycket, det reglerar kroppen själv. Så salta efter behag med gott samvete, det som är (livs)farligt är saltbrist!
Oopsies
3 ägg separerade
1 dl (85g) philadelphiaost
nypa salt
Gör så här
Vispa äggvitorna med nypa salt, hårt. I separat bunke vispa philadelphiaosten med gulorna och ev. tillsatser. Vänd försiktigt i gulorna i de vispade vitorna.
Klicka sex Oopsies på smord bakplåt och baka i 150 graders ugn c:a 30 min.