Chokladtårta
Anne gjorde sin sista arbetsdag för i år och bjöd oss på en gudomlig, frusen Chokladtårta med varm hallonsås!
Jag var på datakurs på eftermiddagen när de andra fikade, men de sparade en stor bit till mig!
Jag var på datakurs på eftermiddagen när de andra fikade, men de sparade en stor bit till mig!
Ingredienser
Botten:
400 g riven mandelmassa
4 msk kakao
Mousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering:
Färska bär, t ex hallon och vinbär
Hyvlad vit choklad
Hallonsås:
500 g frysta hallon
2 msk strösocker
Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på rivjärnets fina sida. Blanda mandelmassan och apelsinskalet. Rör i äggen, ett i taget, och kakaon.
Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt botten svalna men låt den vara kvar i formen.
Moussen: Smält chokladen i vattenbad. Rör om så att alla klumpar försvinner och ta den sedan från värmen så att den får svalna lite.
Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen. Rör ner äggulorna en i taget. Häll chokladsmeten över tårtbottnen. Täck över och frys tårtan i minst 4 timmar.
Hallonsås: Lägg hallonen i en kastrull och värm tills de har "löst upp sig". Tillsätt socker efter smak och rör försiktigt tills det blivit en sås.
Ta fram tårtan ca 30 minuter före servering. Garnera med färska bär och hyvla över chokladen. Servera med hallonsås till.
Njut!
Botten:
400 g riven mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin
4 ägg4 msk kakao
Mousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering:
Färska bär, t ex hallon och vinbär
Hyvlad vit choklad
Hallonsås:
500 g frysta hallon
2 msk strösocker
Gör så här
Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt botten svalna men låt den vara kvar i formen.
Moussen: Smält chokladen i vattenbad. Rör om så att alla klumpar försvinner och ta den sedan från värmen så att den får svalna lite.
Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen. Rör ner äggulorna en i taget. Häll chokladsmeten över tårtbottnen. Täck över och frys tårtan i minst 4 timmar.
Hallonsås: Lägg hallonen i en kastrull och värm tills de har "löst upp sig". Tillsätt socker efter smak och rör försiktigt tills det blivit en sås.
Ta fram tårtan ca 30 minuter före servering. Garnera med färska bär och hyvla över chokladen. Servera med hallonsås till.
Njut!
Kommentarer
Trackback