Kolhydrater

De senaste decennierna har konsumtionen av raffinerat socker4 ökat i västvärlden och
Jordbruksverket (2011) rapporterade att 2009 konsumerade svenska folket 40 kg socker per
person och år. Under samma tid har även prevalensen för fetma och andra välfärdssjukdomar
ökat (Abrahamsson m.fl., 2006). Detta gör att man inom LCHF menar att bevisen är starka för
att kolhydrater, främst socker, är skadligt för vår hälsa (Eenfeldt, 2011). Kostdoktor Andeas Eenfeldt

Oavsett vilken typ av kolhydrater vi äter så bryter kroppen ner dem och gör om det till
monosackariden glukos (Abrahamsson m.fl., 2006). Glukos är det energisubstrat som kroppen
snabbast kan tillgodogöra sig och därför väljer kroppen att använda det i första hand. För att
våra celler ska kunna ta upp glukosen behövs insulin (Widmaier, Raff & Strang, 2008).
Insulin är det hormon som reglerar vårt blodsocker, men har även många andra funktioner.
Insulin kan bland annat fungera som ett fettinlagrande hormon. Med dagens
sockerkonsumtion, som höjer blodsockret, så blir också insulinpåslaget större. Det är just
detta insulinpåslag och dess effekter som anses skadligt enligt LCHF (Eenfeldt, 2011).
Förespråkarna anser att insulinets fettinlagrande effekt är en stor bidragande orsak till fetma.
Eftersom kolhydrater är vårt snabbaste energisubstrat så hämmas också fettförbränning
(Widmaier m.fl., 2008).

Fruktos är en annan monosackarid som bland annat finns i frukt (Abrahamsson m.fl., 2006).
Fruktos ger inte samma insulinpåslag som glukos men har större benägenhet än glukos att
omvandlas till triglycerider5 i levern och lagras som fett. Eenfeldt (2011) menar att vårt allt
högre intag av fruktos är en stor bidragande orsak till den ökade fetman.

3 Till välfärdssjukdomarna hör bland annat diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar (Abrahamsson
m.fl. 2006).
4 Renframställda sockerarter, finns i exempelvis söt yoghurt, godis, kakor, läsk och vissa frukostflingor
(Abrahamsson, m.fl., 2006).
5 Triglycerider är en form av fett i kroppen (Abrahamsson m.fl., 2006)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0