Mot värk och inflammationer
Akut inflammation uppstår när du har en skada eller någon typ av infektion. Den smärta, rodnad och svullnad visar på att immunförsvaret gör sitt jobb, motverkar infektionen och tar bort den skadade vävnaden. När hotet har tagits bort, så går det naturliga antiinflammatoriska medlet ner och inflammationen försvinner.
Med kronisk inflammation är det annorlunda, eftersom det kan liknas vid att immunförsvaret har "fastnat" i en position, som det inte själv klarar av att ta sig ur. Från början, så skickades cytokiner för att skydda och läka men denna funktion ständes inte av när den skulle, eftersom den hela tiden triggades av något i din livsstil.
Allt fler experter har börjat misstänka att kronisk inflammation är nyckelpunkten hos de flesta stora degenerativa sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes, astma, demens och cancer. Det har dessutom redan visat sig att det kan spela en viktig roll för insulinresistens, plack i kärlen (då en inflammation samlar plack, motverkas av kolesterol för att jämnas ut i kärlen och därmed skapar förträngning), och även främja tillväxten av tumörer. Fetma är ytterligare ett inflammationstillstånd, där kroppen till och med skapar extra hormontillverkning i fettet.
Den goda nyheten är att sambandet mellan kost och inflammation är oehört viktig, vilket gör det relativt lätt att förebygga eller förbättra. Även sömn inverkar kraftigt, eftersom kroppens främsta antioxidant, melatonin, bildas på natten.
Du kan minska risker eller symtom från inflammation samt bekämpa dina kroniska sjukdomar, genom att välja denna antiinflammatoriska mat som din regelbundna diet. Var även noga med att använda ekologiska, biodynamiska produkter, för att slippa kemikalier, miljögifter och tillsatser.
- Nötter som valnötter, mandlar och hasselnötter, alltid blötlagda eller rostade för att undvika lektiner som kan irritera tarmslemhinnan och orsaka problem ute i kroppen om du lider av läckande tarm.
- Bär som blåbär och jordgubbar, särskilt de som är intensivt blåa eller åt det svarta hållet, eftersom dessa innehåller stora mängder antioxidanter.
- Vildfångade fiskar som lax, tonfisk och makrill, då dessa har gott om bra fetter. Tänk på att välja fisk från områden som har så lite kemikaliebelastning som möjligt. Du behöver även komplettera med D-vitamin, eftersom fet fisk innehåller både A och D-vitamin och "slåss" om samma receptorer på cellen. A-vitamin kan alltså slå ut D-vitaminet.
- Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och grönkål samt alla alger. Dessa är fulla med uppbasande mineraler och verkar otroligt bra för att motverka försurning i kroppen.
Antiinflammatoriska livsmedel
- Vild lax
- Kelp (en typ av alg)
- Extra virgin olivolja
- Kål (Vitkål, Broccol, Blomkål osv.)
- Blåbär
- Gurkmeja
- Ingefära
- Vitlök
- Grönt te
- Avokado
- Aloe vera
- Kokosfett/kokosolja
- Socker
- Matlagningsoljor och margarin (majsolja, solrosolja, matolja osv.)
- Transfetter
- Mejeriprodukter
- Kött från produktionsdjur som ej är uppfödda på ekologisk mat och utan tillgång till normalt liv. Gäller speciellt odlad fisk.
- Rött och processat kött
- Alkohol
- Vitt mjöl, vitt ris, vete, pasta..
- Artificiella tillsatser såsom aspartam och MSG
Ny intressant
Nitrit/Nitrat
Azofärgämnen
Glutamat
Feb. 23, 2013
Middag
skoterutflykt
Coleslaw
Ännu en vän
Socker kan göra dej sjuk
Dr Nancy Appelton, Kalifornien, USA…
(Googla på henne om du vill veta mer) Anna Hallen har summerat patientjournaler samt forskningsresultat och vitt sockers påverkan. Här nedan kan du se vad hon hittade:
Socker kan försvaga immunförsvaret
Socker kan irritera mineralbalansen i kroppen
Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn.
Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn
Socker kan påverka barnens betyg i negativ riktning
Socker kan bidra till en höjning av triglyceriderna
Socker bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier
Socker kan orsaka njurskador
Socker kan orsaka krombrist
Socker kan orsaka kopparbrist
Socker hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium
Socker kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen
Socker kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor
Socker kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan
Socker kan ge felaktigt fasteblodsocker
Socker kan försämra synen
Socker ger förhöjd serotoninnivå, vilket kan leda till trängre blodkärl
Socker kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker)
Socker kan orsaka sur mage
Socker kan öka adrenalinnivån hos barn
Sämre förmåga att uppta socker är vanlig hos folk med tarmsjukdomar
Socker kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår
Socker ger försämrad tandstatus
Socker orsakar övervikt och fetma
Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen
Socker kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal
Socker kan orsaka ledbesvär
Socker kan orsaka astma
Socker kan orsaka candidiasis (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen)
Socker kan leda till gallsten
Socker kan leda till njursten
Socker kan orsaka kärlkramp
Socker kan orsaka blindtarmsinflammation
Socker kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS)
Socker kan indirekt orsaka hemorrojder
Socker kan orsaka åderbråck
Känsligheten för socker förstärks hos kvinnor som äter p-piller
Socker kan leda till tandlossning
Socker kan bidra till benskörhet
Socker bidrar till sur saliv
Socker kan leda till nedsatt insulinkänslighet
Socker kan hämma tillväxthormon
Socker höjer kolesterolhalten
Socker kan höja det systoliska blodtrycket
Socker kan ändra proteinstrukturen så att proteinupptagningen hämmas
Socker orsakar födoämnesallergier
Socker bidrar till uppkomsten av diabetes
Socker kan leda till blodförgiftning vid graviditet
Socker kan bidra till eksem hos barn
Socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar
Socker kan förändra DNA-strukturen
Socker kan orsaka grå starr
Socker kan orsaka lungemfysem
Socker kan orsaka åderförkalkning
Socker kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan
Socker sänker enzymernas förmåga att fungera
Socker försämrar vävnadernas elasticitet
Socker kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek
Socker kan öka fettmängden i levern
Socker förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den
Socker kan överbelasta och skada bukspottkörteln
Socker leder till vätskeansamlingar i kroppen
Socker kan orsaka förstoppning
Socker kan orsaka närsynthet
Socker kan skada kapillärväggarna
Socker kan göra att akillessenan blir skör
Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart.
Socker kan orsaka depression
Socker kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker.
Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora
Socker kan orsaka hormonobalans
Socker ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket leder till blodproppar
Så, var försiktig!
På promenad
kojbygge
Positivt med LCHF
De vanligaste förbättringarna av hälsan man upplever, förutom en normalisering av vikten, är:
- Magproblem försvinner
- Jämnare humör
- Mindre migrän
- Lägre och stabilare blodsockernivåer
- Lägre blodtryck
- Värk i leder försvinner
- Bättre kolesterol värden
- Bättre sömn
- Starkare imunförsvar
- Mindre inflammationer
- Mer ork
- Bättre konsentration
- Inte sugen på socker
- Allergier försvinner(djur, mat och pollen)
- Snabbare återhämtning efter träning
Ute
Vinterpromenad
och en lyckad coleslaw
Persiljesmör
Vabbar
/Kram
Vad är högt blodtryck?
Högt blodtryck har precis liknande orsaker som stroke för unga. Nämligen att flödet minskar i blodsystemet på grund av förträngningar så att hjärtat måste öka trycket för att få runt tillräcklig mängd blod. Det är alltså förträngningar igen som är själva anledningen till det höga blodtrycket. Men är det fett som är boven? Nej, lika lite som i fallet med stroke enligt min uppfattning. Det är återigen en kost med för högt innehåll av sockerarter som skapar obalans i systemet. Varför blir det en obalans i systemet? Jo, med för sött blod skapas för mycket bränsle åt vissa bakterier som växer sig för starka. Dessa äter sig fast i kärlväggarna och gör dom mindre elastiska.
Varje operation, där man för in en slang i ljumsken för personer med högt blodtryck, kostar 78000 kronor. Om vi skulle låta operera alla 1,8 miljoner människor i Sverige som lider av högt blodtryck så skulle kostnaden bli cirka 140 miljarder kronor. Men, vi skulle ändå inte komma åt orsaken till problemet. Så efter ännu några år skulle vi kanske få punga ut med kostnader för ännu en operation. Alla förstår ju att skattesystemet inte kan bära sådana kostnader.
text från Mats Lindgren
Vad är stroke?
Vad är stroke? Varför får man stroke? Vad orsakar stroke? Är det någon som ställt dessa frågor till läkare så får man troligtvis inget vettigt svar. Skälet är att man låst fast sig i uppfattningen att det är fett som gör kärlen mindre elastiska och som skapar förhårdnader/förträngningar i kärlväggarna. Därmed minskar hjärtats förmåga att pumpa runt blodet så att det har samma flöde när det kommer tillbaka till hjärtat. Jämför gärna med cirkulationspumpen i källaren som skall se till att det varma vattnet i värmepannan pumpas runt till alla elementen. Om det blir avlagringar i rören minskar kapaciteten på cirkulationspumpen. I värsta fall får man byta cirkulationspump till en med högre kapacitet. Det är inte lika lätt att byta till ett hjärta med högre kapacitet.
Att man tror att fett skapar förträngningar (förfettning är sjukvårdens språkbruk) är själva grunden till att man hela tiden misslyckas med att bota inflammatoriska/metabola sjukdomar. Det är därför som man måste ta till kniven för att skära bort det onda. Men orsakerna hittar man inte på grund av fel hypotes från början. Alla vet att fett har smörjande egenskaper utom möjligen läkarna.
Orsaker till stroke liksom till de flesta metabola sjukdomar är för mycket sockerarter i kosten och för lite naturligt fett!
text från Mats Lindgren